BMB Bouwmaterialen ontvangt als eerste traditionele bouwhandel in België de PEFC en FSC® labels voor duurzaam geproduceerd hout
07/05/2024
Ecologisch. Verantwoord. Ondernemen
Vestigingen
3 minuten

BMB Bouwmaterialen ontvangt als eerste traditionele bouwhandel in België de PEFC en FSC® labels voor duurzaam geproduceerd hout

“Met een ruim aanbod en een brede expertise in hout, is BMB Bouwmaterialen dé one-stop-shop voor bouwprofessionals”

Antwerpen, 30 januari 2024 - BMB Bouwmaterialen, één van de grootste en ​ toonaangevende distributeurs van bouwmaterialen in Vlaanderen, wil een voortrekkersrol spelen in het verduurzamen van het bouwproces. De bouwhandelaar verkoopt daarom enkel en alleen nog hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Goed voor een primeur: BMB Bouwmaterialen ontvangt als eerste traditionele distributeur van bouwmaterialen in België de internationale PEFC en FSC labels. “Een win voor onze klanten én voor onze planeet”, klinkt het bij Marco Van Grinsven, Managing Director van BMB Bouwmaterialen. Op 5 jaar tijd is het aandeel hout maar liefst verzevenvoudigd. Die stijging schrijft Van Grinsven toe ​ aan de in-house expertise: “Sinds de overname van Bouwpunt Van der Gucht uit Temse eind 2022, verspreidt de kennis en ervaring in hout zich over onze 14 verkooppunten, wat van BMB een one-stop-shop maakt, waar bouwprofessionals voor zoveel meer dan ruwbouwmaterialen alleen terecht kunnen.”

Hout assortiment met PEFC en FSC® labels

Het aanbod hout in het assortiment van BMB Bouwmaterialen wordt steeds ruimer: waar het begon met plaatmateriaal, balken, latten, gevelbekleding of terrasplanken, verkoopt de bouwspecialist vandaag ook heel wat geventileerde gevelbekleding. Dat zijn gevelplaten waarbij de ruimte tussen de isolatie en de gevelbekleding ervoor zorgt dat de gevel op natuurlijke wijze geventileerd wordt. De vraag naar merken als Eternit, Trespa, Rockpanel of Alucobond stijgt. Het afgelopen jaar verkocht BMB Bouwmaterialen maar liefst 20% meer hout en geventileerde gevelbekleding. Maar ook de bijkomende service die BMB Bouwmaterialen aanbiedt om de platen op maat te verzagen, te frezen en te boren, blijkt aan te slaan bij de vakmannen.

Robbert Wanten
“We willen het onze klanten vooral zo gemakkelijk maken,” zegt Robbert Wanten, Sales Manager Hout & Geventileerde gevel. “Op heel wat grote werven worden het PEFC en FSC certificaat vereist. En terecht. Dankzij deze labels, kunnen we onze klanten, of het nu dakdekkers, bezetters, vloerders of schrijnwerkers zijn, geruststellen: wie bij BMB Bouwmaterialen hout koopt, is er sowieso zeker van dat het voldoet aan de opgelegde duurzaamheidsnormen. Een bijkomende rit naar de houtspeciaalzaak is dus niet langer nodig. Eén efficiënte stop bij hun vertrouwde multi-specialist volstaat.”
Robbert Wanten
Sales Manager Hout & Geventileerde gevel

Duurzaam ondernemen

De PEFC (Programm for Endorsement of Forest Certification) en FSC (Forest Stewardship Council) certificaten, beiden internationale labels op hout- of papierproducten die aangeven dat het product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, ontvang je als onderneming niet zonder reden. BMB Bouwmaterialen begon maanden geleden met de omslag. Om de certificaten te verkrijgen werden de aankoopprocedures aangepast, de stockageruimtes gescheiden, de verkooppunten uitgerust met de juiste labels, de vermeldingen op de facturen aangepast,… Verschillende controles werden uitgevoerd om zich zo te kunnen verzekeren van deze exclusieve duurzaamheidsgarantie. Een niet te onderschatten inspanning:

Marco Van Grinsven
“Het behalen van de labels vraagt inderdaad tijd en moeite, maar dat is het absoluut waard,” vertelt Marco Van Grinsven. “BMB Bouwmaterialen wil een voorloper zijn om de bouwsector duurzamer te maken. We zoeken dus continu naar manieren om zélf effectief het verschil te kunnen maken. Zo leveren we, waar mogelijk, bijvoorbeeld ook materialen per fiets of zelfs per boot om kilometers op de baan – en dus ook CO2 - te besparen. Is dat de gemakkelijkste weg? Zeker en vast niet, maar volgens ons wel de enige juiste.”
Marco Van Grinsven
CEO BMB Bouwmaterialen

Ambitie: 30% van de totale omzet uit hout en geventileerde gevelbekleding

In de toekomst wil BMB Bouwmaterialen het aandeel hout en geventileerde gevelbekleding veder laten groeien. Binnen 3 jaar ambiëren ze met die producten naar naar 15% van de totale omzet te evolueren.

Om die ambitie waar te maken, zoekt BMB Bouwmaterialen onder andere een ​ ervaren ‘accountmanager hout & geventileerde gevel’. Deze en tal van andere jobs bij het groeiende BMB Bouwmaterialen kan je vinden via https://www.werkenbijbmb.be.

“We zitten vandaag aan het begin van het groeiverhaal. De vraag naar hout is er in elk geval, zowel als ruwbouwmateriaal, als voor de afwerking. Meer en meer architecten schrijven hout voor in hun plannen. Bij ons zusterbedrijf in Nederland, BMN, vertegenwoordigt hout zelfs 30% van de totale omzet. We hebben er vertrouwen in dat de trend zich ook in Vlaanderen zal doorzetten de komende jaren”, zegt Marco Van Grinsven.
Hout assortiment met PEFC en FSC® labels
BMB Bouwmaterialen ontvangt als eerste traditionele bouwhandel in België de PEFC en FSC® labels voor duurzaam geproduceerd hout
Slogan
Onze producten zijn met de grootste zorg uitgekozen
Enkel het allerbeste is goed genoeg
Meer advies over het gebruik of plaatsing van een bepaald product