Een hellend dak isoleren: waar moet je op letten?
Het isoleren van een hellend dak kan op verschillende manieren, elk met zijn eigen aandachtspunten. Met deze tips van Recticel Insulation ontdek je waar je precies op moet letten om ervoor te zorgen dat je isolatie duurzaam en effectief is. Er zijn twee opties: isoleren aan de binnenkant of isoleren aan de buitenkant. Maar voordat je begint, is het slim om met enkele belangrijke factoren rekening te houden.
Wat voor dakconstructie heb Ik: gordingendak of spantendak?
Het type dakconstructie bepaalt welke isolatiemethode het meest geschikt is.
- Gordingendak:
Bij een gordingendak rusten de horizontale gordingen op kepers die lopen van goot naar nok. Voor dit type dakstructuur is sarkingisolatie (buitenzijde isolatie) ideaal, bijvoorbeeld met Powerroof of Euroroof. Een sarkingsysteem vormt een doorlopend isolatieschild zonder thermische onderbrekingen, wat zorgt voor optimale warmte-isolatie.
- Spantendak:
Spantendaken hebben doorgaans een smallere houtsectie. Als je het spantendak aan de buitenkant wilt isoleren, zorg dan voor voldoende brede houtsecties voor een veilige bevestiging. Volgens de Eurocode-normen moet de houtbreedte zes keer de diameter van de gebruikte schroef bedragen.
Is er binnenbekleding aanwezig?
Als er al binnenbekleding aanwezig is, kan het verwijderen hiervan extra tijd en kosten met zich meebrengen. In dat geval biedt Powerroof of Euroroof sarkingisolatie ook hier een uitkomst, omdat je zonder sloopwerkzaamheden een aaneengesloten isolatieschild creëert. Dit verhoogt niet alleen de isolatiewaarde maar voorkomt ook mogelijke warmtelekken.
Is er al isolatie aanwezig?
Indien er al isolatie in het dak is verwerkt, heb je twee opties:
- Sarkingisolatie aan de buitenkant voor extra isolatie
-
Isoleren aan de binnenzijde met bijvoorbeeld Eurothane G (een PIR-plaat met gipskartonafwerking) of Eurowall. Als de zolder als leefruimte gebruikt wordt, is een afwerking met gipskartonplaten aanbevolen voor extra brandveiligheid.
Let er altijd op dat de RD-waarde van de isolatie aan de buitenzijde minimaal 1,5 keer hoger is dan die van de isolatie aan de binnenzijde om condensatie te voorkomen.
Zorg ervoor dat er geen luchtspouwen aanwezig zijn tussen onderdak en isolatie, of tussen isolatielagen, om condensatieproblemen te vermijden.
Waarom is een dampscherm essentieel?
Een dampscherm is onmisbaar om condensvorming te voorkomen. Plaats altijd een dampdicht scherm aan de warme zijde (de binnenkant) van de isolatie, terwijl de buitenzijde (koude zijde) dampopen moet zijn dankzij onderdakfolie.
"Isoleren zonder dampscherm is net als skiën bij -10°C met een open jas. Je houdt de warme lucht niet vast, waardoor koude lucht kan binnendringen en condens kan ontstaan."
Recticel biedt isolatieproducten zoals Powerroof en Euroroof die speciaal zijn ontworpen voor sarkingisolatie. Bij Powerroof Max en Euroroof Max is zelfs Rectivent-onderdakfolie geïntegreerd op de isolatieplaten, wat de installatie vergemakkelijkt.